Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Duikvereniging “Duiken in Zutphen” (versie 2023)

Inleiding

  1. Dit huishoudelijk reglement voor de duikvereniging Duiken in Zutphen “DIZ” beschrijft de algemene bepalingen en bepaalde taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de (aspirant) leden, donateurs en vrijwilligers die “werkzaam” zijn voor de vereniging. Bovendien beschrijft het de door het bestuur vastgestelde regelingen t.a.v. club activiteiten om de onderlinge saamhorigheid te vergroten teneinde daarmee de duiksport (in het algemeen) en die voor DIZ (in het bijzonder) te optimaliseren. Dit huishoudelijk reglement beschrijft bovendien het door de ARBO verplicht gestelde Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

  2. In dit huishoudelijk reglement geldt voor de beschrijving van het hiervoor gestelde en navolgende indeling:

    • Algemene bepalingen;

    • Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden;

    • Clubactiviteiten;

    • Arbeidsomstandigheden Wet (ARBO) en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

Algemene bepalingen

3. Tegelijkertijd met het inschrijfformulier wordt aan het betrokken lid of het aspirant-lid, de statuten en het huishoudelijk reglement ter hand gesteld, digitaal via de site www.duikeninzutphen.nl. Ieder lid of aspirant-lid wordt dan ook geacht van de inhoud daarvan kennis te hebben genomen. Hiervoor moet op het inschrijfformulier een vinkje gezet worden. Minderjarigen hebben voor het lidmaatschap c.q. aspirant-lidmaatschap de goedkeuring van hun ouders of voogden nodig.

4. Keuringseisen

De leden wordt geadviseerd zich, voordat zij aan clubactiviteiten deel gaan nemen door een daartoe bevoegd arts zich medisch te laten keuren of ten minste een eigen gezondheidsformulier ingevuld hebben. Voor de geldigheidsduur van deze medische verklaring wordt geadviseerd:

  • Tot het vijftigste jaar is de geldigheid van 3 jaar;

  • Vanaf het vijftigste jaar wordt een jaarlijkse keuring geadviseerd.

5. Minimumleeftijd

DIZ volgt de minimum leeftijd van de duikopleiding die het lid gevolgd heeft.

6. Maximumleeftijd

Er is geen maximumleeftijd vastgesteld.

7. Deelname activiteiten

Deelname aan activiteiten van de vereniging geschiedt op eigen risico. De vereniging creëert de omstandigheden waaronder de duiksport beoefend kan worden. Zoals het onderkomen, voeding, locatie en biedt in voorkomend geval de te gebruiken ademlucht aan (alleen 21% O2).

8. Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Het inschrijfgeld wordt niet terugbetaald. Inschrijfgeld wordt door de vereniging geind bij aanvang van het lidmaatschap.

9. Contributie

Elk lid dient de contributie op de onderstaande wijze te betalen:

  • Aansluitend aan het betalingsverzoek van de penningmeester.

Gewone leden: 100 euro.

Gezinsleden: volgens staffel 2e lid -20% 3e lid -40% 4e lid -60%, alles uit een gezin. De leden moeten wel op 1 adres ingeschreven staan en wonen.

Ereleden: Betalen geen contributie.

Tientjes zijn leden die niet de duiksport beoefenen maar wel bij de vereniging betrokken willen blijven.

10. Wanbetaling

In geval wanbetaling volgt automatisch opzegging bij een contributieachterstand van drie maanden wat echter niet de verplichting wegneemt het achterstallige bedrag alsnog te betalen, vermeerderd met eventuele incassokosten.

11. Beëindigen lidmaatschap

Met het beëindigen van het lidmaatschap, onverschillig om welke reden, eindigen alle rechten die aan het lidmaatschap verbonden zijn en, tenzij het bestuur anders beslist, ook alle aanspraken op de vereniging. Het lid dat zijn lidmaatschap wenst te beëindigen, deelt dit schriftelijk mede aan de secretaris. Bij het afhandelen van de beëindigen van het lidmaatschap worden de afspraken uit de statuten gerespecteerd. Lidmaatschap wordt altijd aangegaan voor een periode van 12 maanden beginnende bij de aanvang lidmaatschap. Verlening geschied automatisch en stilzwijgende voor de duur van 12 maanden. Opzeggen van het lidmaatschap door het lid dient, schriftelijk, minimaal 1 maand voor het einde van dat lidmaatschap zijn.

12. Schade en aansprakelijkheid

Schade toegebracht door leden van DIZ aan derden tijdens duikactiviteiten, trainingen of andere clubactiviteiten kan op geen enkele wijze verhaald worden op genoemde vereniging. De vereniging kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor claims voortvloeiend uit ongevallen bij duikevenementen of andere activiteiten, georganiseerd door de vereniging.

Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden

13. Bijwonen vergaderingen

De leden van het bestuur hebben te allen tijde het recht vergaderingen van eventuele onderafdelingen of commissies bij te wonen en hebben daarbij een adviserende stem.

14. Vacatures in het bestuur

Het bestuur heeft het recht in geval van tussentijdse vacatures, waarnemende functionarissen, voor de duur tot de volgende algemene ledenvergadering, te benoemen.

15. Rooster

In de statuten is bepaald dat de leden van het bestuur van DIZ worden benoemd volgens een rooster. Het rooster wordt jaarlijks na de ALV aangepast. In principe treden de voorzitter, penningmeester en een algemeen bestuurslid af in de oneven jaren. De secretaris en twee algemeen bestuursleden treden af in de even jaren. Alle bestuursleden kunnen zich herkiesbaar stellen.

De samenstelling van het bestuur is als volgt:

  • Voorzitter: C.R.L. van Toor (1997, herkozen 2023)

  • Scretaris: P.Sijbers (2022)

  • Penningmeester: J. Haank (2023)

  • Algemeen lid 1: N. Spiegelenberg (2015, herkozen 2023)

  • Algemeen lid 2: R. Evers (2024)

  • Algemeen lid 3: L. van de Weerthof (2024)

  • Vertrouwenspersoon: F. Veul.

16. Taken bestuursleden en vrijwilligers

Teneinde te komen tot een efficiënte en duidelijke taakverdeling en bovendien een soepele overdracht bij functiewisselingen mogelijk te maken, zijn de taakomschrijvingen van de bestuursleden en overige functionarissen vastgelegd.

17. Taakomschrijvingen

De taakomschrijvingen worden vastgesteld in de bestuursvergadering en periodiek getoetst aan de actualiteit. De volgende taakomschrijvingen voor de functies van:

  1. De voorzitter (bestuur)

    De voorzitter leidt de bestuursvergaderingen en alle bijeenkomsten waarvoor geen leider is aangewezen. De voorzitter draagt zorg voor de uitvoering van al de daar genomen besluiten. De voorzitter vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Bij zijn/haar afwezigheid vervangt de vicevoorzitter en bij diens afwezigheid, een van de andere bestuursleden. De voorzitter stelt samen met de secretaris de agenda voor de bestuursvergadering vast.

  2. De Secretaris (bestuur)

    De secretaris is belast met de leiding van het secretariaat. Hij/zij houdt de ledenlijst bij en maakt notulen van alle vergaderingen. Hij/zij voert de correspondentie van de vereniging, waarvan hij/zij afschriften houdt en verzorgt het archief. Op de algemene vergadering wordt door hem/haar het jaarverslag uitgebracht over de termijn, verlopen sinds de laatste algemene vergadering. Tevens is de secretaris in geval van afwezigheid van de voorzitter de vicevoorzitter.

  3. De Penningmeester (bestuur)

    De penningmeester voert het geldelijk beheer en de boekhouding, int de contributies en overige bijdragen, betaalt de vorderingen op de vereniging en ondertekent kwijtingen. Hij/zij is alleen bevoegd uitgaven te doen welke voortvloeien uit de toepassing van het huishoudelijk reglement of uit de uitvoering van besluiten die op vergaderingen zijn genomen. Voor alle andere uitgaven behoeft hij/zij de machtiging van de vorige bestuursleden.

Jaarlijks wordt door hem/haar op de jaarlijkse algemene ledenvergadering een verslag van de financiële toestand van de vereniging uitgebracht. De penningmeester is gehouden om naar het oordeel van de voorzitter of de meerderheid van het bestuur een mondelinge of schriftelijke uiteenzetting van de financiële toestand van de vereniging te geven.

Decharge van de penningmeester/bestuur gebeurt, na goedkeuring van de algemene ledenvergadering, door ondertekening van de boeken door de kascontrolecommissie en de voorzitter.

  1. De Activiteitencommissie.

    De activiteitencommissie organiseert clubactiviteiten op een dusdanige wijze dat de kwaliteit en kwantiteit hiervoor gewaarborgd is. Alle clubactiviteiten worden in het bestuur besproken.

  2. De Kascontrolecommissie.

    De kascontrolecommissie is per wet vastgelegd. Hij/zij handelt overeenkomstig het gestelde in de statuten.

  3. De Vertrouwenspersoon.

    De vertrouwenspersoon ondersteunt alle leden van DIZ die gedurende enig moment tijdens de clubactiviteiten met ongewenst gedrag (seksuele intimidatie, agressie, geweld en discriminatie) of ongelijk behandeling of conflict worden geconfronteerd. De vertrouwenspersoon heeft tot taak om deze problemen die individuele leden van DIZ n.a.v. vereniging(s) activiteiten bij hem/haar neerlegt, door contacten en bemiddeling (weer) bespreekbaar te maken en daardoor bij te dragen tot de oplossing van deze problemen. De vertrouwenspersoon is te bereiken via de mail op: vertrouwenspersoon@duikeninzutphen.nl

  4. De ARBO functionaris

    De ARBO functionaris is belast met het realiseren van goede “arbeidsomstandigheden” van de groep vrijwilligers in dienst van de vereniging. Hij/zij waakt daartoe over veiligheid en gezondheid van die groep door het opstellen en actueel houden van de voorgeschreven ARBOCHECK en voert aan de hand hiervan verbeteringen in. Alle ARBO-zaken worden in het bestuur besproken.

Clubactiviteiten

17. Duiken

Duiken zijn altijd geheel onder eigen verantwoordelijkheid van het desbetreffende lid/leden.

18. Voorwaarden voor deelname

Om deel te mogen nemen aan een clubduik, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • De duiker dient minimaal in het bezit te zijn van een duikbrevet volgens de CMAS of RSTC;

  • Duikt altijd binnen de doelstellingen van zijn brevet en eigen limieten;

  • Duiken is altijd op eigen risico en verantwoording.

19. Gasten

Elk lid van DIZ mag in overleg met het bestuur gasten uitnodigen, hierbij kunnen aanvullende eisen gesteld worden zoals een financiële bijdrage.

20. Zwembadtraining

Aanwijzingen van het zwembadpersoneel dienen te worden opgevolgd. Indien er aan niet-leden, training of kennismaking met de duiksport wordt gegeven tijdens clubavonden in het zwembad, dient hiervoor vooraf toestemming gevraagd te worden aan het bestuur. Deze training of kennismaking dient plaats te vinden onder leiding van een bevoegde instructeur van het Duikcentrum Bronsbergen. De persoon die de training of kennismaking krijgt, kan de vereniging niet aansprakelijk stellen.

Arbeidsomstandigheden wet (ARBO)

21. ARBO omstandigheden vrijwilligers

DIZ heeft zoals is beschreven, vrijwilligers in “dienst”. Alhoewel het hier om onbetaalde krachten gaat betreft het in de optiek van de ARBO, wettelijk gezien, om een bevelsverhouding (“werkgever-werknemer”). DIZ is als duikvereniging verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van haar groep vrijwilligers.

22. Risico inventarisatie en evaluatie

De wetgever heeft in de ARBO-wet bepaald dat alle sportorganisaties een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) moeten opstellen als eerste stap naar goede arbeidsomstandigheden. Voor deze vrijwilligersorganisaties is speciaal de “ARBOcheck voor sportorganisaties” ontwikkeld die haar begeleidt en helpt in het opstellen van een RI&E.

23. ARBOcheck

DIZ heeft de ARBOcheck voor de vereniging uitgevoerd. Hiermee is de zorgplicht voor haar vrijwilligers vervuld. De initiële invulling en het onderhoud van de RI&E vindt onder de zorg van het bestuur en haar vrijwilligers plaats. Het is een doorlopende activiteit die periodiek wordt uitgevoerd.

24. Plan van aanpak

Na invulling van de RI&E bepaalt het bestuur wat de belangrijkste risico’s voor de vrijwilligers zijn. De prioriteiten worden opgenomen in het Plan van Aanpak. Door het bestuur zullen n.a.v. de gestelde prioriteiten (voorzorgs)maatregelen worden genomen. De algemene ledenvergadering zal in deze, van haar bevindingen en maatregelen op de hoogte worden gesteld.

25. Inzage ARBOcheck en plan van aanpak

Van de ARBO check en plan van aanpak zal een kopie ter inzage liggen bij het scretariaat.

Wijzigingen van statuten en (huishoudelijk) reglement

26. Wijzigingen huishoudelijk reglement

Wijzigingen in het huishoudelijk reglement moeten, overeenkomstig de statuten door de algemene vergadering met tenminste twee/derde deel der uitgebrachte geldige stemmen worden goedgekeurd om van kracht te zijn.

27. Van kracht worden huishoudelijk reglement

Dit huishoudelijk reglement wordt onmiddellijk na aanneming van kracht.

28. Wijzigingsstatus

Dit huishoudelijk reglement goedgekeurd in de algemene ledenvergadering van 02-03-2023.